Historiek

Familie Demuynck
Reeds zes generaties een vaste waarde in de groensector.

01

Henri Demuynck
(°1822 †1899)

Henri was de zoon van landbouwers uit Koekelare. Vanaf 1866 stond hij ook bekend als hagenbinder en boomsnoeier. Wegens de landbouwcrisis in de jaren 1870-1880 evolueerden de landbouwactiviteiten naar een exclusief tuinbouwbedrijf, dat in 1877 naar Eernegem verhuisde. Stilaan neemt Henri's zoon Karel de zaak over.

 

02

Karel (Carolus) Demuynck
(°1854 †1945)

Hofbouwkundige Karel werkte samen met vader Henri, broer August en zus Cordula die instond voor de verkoop van zaden en bomen. Vanaf 1885 bracht hij regelmatig gedetailleerde catalogussen uit. De aanleg van tuinen, vaak rond kloosters en pastorieën en bij de gegoede burgerij werd een drukke bezigheid.  Omstreeks 1900 was het familiebedrijf actief over de hele provincie West-Vlaanderen en ook al in de openbare sector. Karel gaf regelmatig voordrachten in de streek en was ondervoorzitter van de Gilde van Hofbouw en Bieënteelt in Torhout. Hij ontving een ereteken van het Ministerie van Landbouw en verwierf ook de onderscheiding van Ridder in de Kroonorde.

Image

03

Georges Demuynck
(°1903 †2000)

Georges de zoon van Cordula had moeite met activiteiten binnen de openbare sector wegens de crisis van de jaren ‘30 en de Tweede Wereldoorlog. Hij legde zich meer toe op het telen van fruitbomen en verkoop van zaden die nodig waren vanwege de armoede. Na de oorlog heeft hij veel abdij -, kasteel- en pastorietuinen heraangelegd. Georges en zijn echtgenote Magdalena Grootaert hadden zeven kinderen, waarvan vier in de voetsporen van hun vader zijn gestapt.

Image

04

Michel Demuynck (°1939)

Samen met broer André zette Michel de zaak in Eernegem verder. Na het overlijden van Andrea Declerck, de echtgenote van Michel, splitste de zaak. André bleef actief in het tuincentrum en de kwekerij en Michel in de aanleg. Michel heeft zes kinderen waarvan één zijn werk verder zette.

Image

05

Antoon Demuynck (°1971)

Omstreeks 1989 zette Antoon de familietraditie verder en werkte samen met zijn vader in het bedrijf. In 1994 richtten ze samen de huidige vennootschap BV Tuinen en Parken Demuynck op. Na het pensioen van Michel in 2004 werd Antoon enige zaakvoerder. Samen met zijn echtgenote Nancy Vandenbroucke werd het bedrijf uitgebreid en gespecialiseerd in openbaar groen. Antoon en Nancy hebben twee kinderen Amber en Corneel. De kans bestaat dat de traditie gevolgd wordt en zich een zesde generatie aan het voorbereiden is…

Image

06

Corneel Demuynck (°1998)

De familietraditie zet zich verder. Corneel studeerde af in 2020 als Landschaps- en Tuinarchitect aan het KASK te Gent. Tijdens zijn opleiding volgde hij een leerzame stage in Ierland. Doorheen de jaren ontwikkelde hij zijn ecologische visie waarbij voor hem een duurzame beplanting essentieel is. Na zijn studies stapte hij in het familiebedrijf om zijn kennis te verbreden en samen het bedrijf verder uit te bouwen.

Image

Met dank aan Frank Vandewalle voor de historische informatie.

Bron: Jaarboek 2017 door Spaenhiers.

Meer informatie over de geschiedenis van het tuinbouwbedrijf en Karel Demuynck in het bijzonder vindt u in het artikel ‘Een tuinbouwer met Koekelaarse roots: Karel Demuynck van Franck Vandewalle en Jozef Heus in het Jaarboek 2017 van de historisch-archeologische kring Spaenhiers. (te raadplegen in het documentatiecentrum HADOCK, Sint-Jorisplein 1a te Koekelare, www.spaenhiers.be)